Intralogistieke oplossingen implementeren: van uitdaging tot succesverhaal
Elke dag komen er honderden orders binnen en het worden er steeds meer. Je medewerkers lopen de benen uit het lijf, maar met de huidige manier van werken gaat het niet snel en niet nauwkeurig genoeg. Met als gevolg: vertragingen en fouten, wat weer leidt tot klachten van klanten. Bovendien heb je veel mensen nodig om al die orders te verwerken, dus de personeelskosten zijn ook niet mis.
Je vraagt je af of technologische oplossingen, zoals rollerbanen, robots of handscanners uitkomst kunnen bieden om de orders efficiënter te verwerken. Maar welke oplossingen zijn er allemaal? Welke heb je nodig? En hoe zorg je ervoor dat je medewerkers ook daadwerkelijk met dat nieuwe systeem gaan werken? Welke stappen moet je zetten om die logistieke uitdaging te implementeren én tot een succesverhaal te maken?
Wat wil je bereiken met intralogistieke oplossingen?
Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is: wat wil ik bereiken? Wil je de kosten omlaag brengen of orders sneller kunnen verwerken? Sta je op het punt een nieuw magazijn in gebruik te nemen en wil je je bedrijf toekomstbestendig maken? Of worden er te veel fouten gemaakt en weet je eerlijk gezegd zelf ook nooit precies waar je producten in het warehouse staan?
Soms valt het niet mee om een eenduidig antwoord op die vraag te geven. Maar wanneer de doelstelling eenmaal duidelijk is, begint het echte werk pas. Om te kunnen identificeren welke onderdelen in het proces verbeterd kunnen of moeten worden, en welke intralogistieke oplossing daarvoor het meest geschikt is, zul je de huidige logistieke processen en prestaties moeten analyseren. Wat zijn de voorraadniveaus, orderfrequenties, doorlooptijden en foutenpercentages? Heb je je data op een rij?
Wie schakel je in voor het implementeren van intralogistieke oplossingen?
Veel bedrijven krijgen het niet voor elkaar om met hun eigen mensen, binnen afzienbare tijd, en zonder dat het de dagelijkse operatie in de weg zit, een duidelijk beeld te krijgen van waar de schoen precies wringt en wat een mogelijke oplossing is. Simpelweg omdat ze er geen ervaring mee hebben of niet gefocust zijn, omdat ze een verandering misschien helemaal niet zien zitten of juist omdat ze te graag nieuw speelgoed willen aanschaffen.
Een externe en onafhankelijke projectmanager van BLMC kan die analyse wel maken en bovendien een plan van aanpak voor de implementatie van de oplossing schrijven, waarbij rekening wordt gehouden met de bestaande systemen, werkwijze en bedrijfscultuur. Daarnaast kan hij of zij helpen bij het selecteren van de juiste leveranciers en het opstellen van contracten, zodat je verzekerd bent van de beste kwaliteit en service.
De 5 voordelen van een Project Manager van BLMC
Waarom zou je een externe projectmanager van BLMC inhuren voor het implementeren van intralogistieke oplossingen, zoals AGV’s, handscanning, orderverzamelsystemen, magazijntrucks, pick-to-light etc.? We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij:
- Expertise en ervaring: onze projectmanagers hebben jarenlange ervaring in het implementeren van logistieke technologie in verschillende bedrijven. Ze weten welke uitdagingen en problemen kunnen optreden tijdens de implementatie. En beschikken bovendien over specifieke expertises en vaardigheden die je eigen medewerkers doorgaans niet hebben.
- Objectief: onze projectmanagers staan los van de interne politiek of cultuur van het bedrijf. Ze hebben geen verleden of belangen binnen het bedrijf en kunnen daardoor objectiever zijn bij het nemen van beslissingen en het aanbevelen van oplossingen.
- Flexibel: onze projectmanagers schakel je in voor de duur van het project. Ze zijn flexibel, gefocust en voeren een project zo effectief mogelijk uit. Als het nodig is, kunnen ze bovendien een beroep doen op de kennis en vaardigheden van hun collega’s binnen de BLMC Community.
- Onafhankelijk: onze projectmanagers zijn niet betrokken bij de belangen van de leverancier en hebben geen voorkeur voor een bepaalde technologie of leverancier. Wanneer een oplossing niet geschikt blijkt te zijn voor het specifieke doel, gaan we gewoon op zoek naar een betere.
- Oog voor het grotere geheel: onze projectmanagers hebben oog voor het grotere geheel van de logistieke processen van het bedrijf. Ze kunnen de logistieke technologie inbedden in het bredere logistieke proces en zorgen ervoor dat het goed aansluit bij de ambities en langetermijnvisie van het bedrijf.
Al met al biedt het inhuren van een projectmanager van BLMC dus veel voordelen bij de implementatie van logistieke technologieën. Met als resultaat een efficiënter en effectiever implementatieproces met een hogere kans op succes.
“We waren al een tijdje op zoek naar manieren om onze logistieke processen te optimaliseren en te automatiseren, maar we hadden niet de expertise in huis om dit te realiseren. Toen we de hulp van BLMC inschakelden, werden we gekoppeld aan een interim projectmanager die ervaring had met het implementeren van de specifieke technologie die we wilden gebruiken. Hij heeft ons geholpen bij het opzetten van een gedetailleerd implementatieplan en zorgde ervoor dat alles soepel verliep. Zijn expertise en ervaring waren van onschatbare waarde en we zijn zeer tevreden over het eindresultaat.”
Het belang van changemanagement: oog voor je medewerkers
Uiteraard kijken onze mensen niet alleen naar de cijfers en de techniek. In onze visie kan een logistieke technologische oplossing alleen succesvol worden geïmplementeerd wanneer changemanagement onderdeel uitmaakt van het proces. Een goede begeleiding van medewerkers is essentieel om weerstand en frustratie te voorkomen en ervoor te zorgen dat de implementatie soepel verloopt. Het is namelijk niet alleen de technologie die verandert, maar ook de manier van werken en de bedrijfscultuur.
Daarom zorgen wij ervoor dat iedereen die met de nieuwe oplossing moet werken goed getraind wordt, zodat hij of zij vertrouwen krijgt in het systeem. Mensen moeten begrijpen wat er gaat gebeuren, waarom de verandering nodig is en wat hun rol is in de nieuwe situatie. Het is bovendien van belang om de communicatie open en transparant te houden en iedereen van meet af aan te betrekken bij het proces.
De projectmanagers van BLMC zijn speciaal getraind in het motiveren en ondersteunen van mensen in het verandertraject, zodat de implementatie van de technologische oplossing voor alle medewerkers een succesverhaal wordt en je bedrijf optimaal kan profiteren van de nieuwe technologie.
Ondersteuning nodig bij implementeren van intralogistieke oplossingen?
Vraag je je af of een projectmanager van BLMC ook jullie bedrijf kan helpen bij de succesvolle implementatie van een logistieke technologische oplossing? Ben je benieuwd hoe BLMC dit aanpakt, welke fasen er doorlopen worden, wat het je oplevert en wat het je kost? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door op ‘neem contact op’ te klikken. We gaan graag met je in gesprek.