ERP implementatie consultant: overbodig of onmisbaar?
Een ERP selectie en implementatie is behoorlijk complex. Het in kaart brengen van processen en het kiezen van het juiste ERP-pakket met een passende implementatiepartner is cruciaal. Veel organisaties lopen vast of missen zelfs essentiële stappen, waardoor een succesvolle ERP implementatie stroef kan lopen. Ongeveer 60% van de implementaties mislukt of gaat niet zoals verwacht volgens onderzoek van Panorama Consulting Group. Een ERP implementatie consultant biedt uitkomst. Wanneer en hoe springt een consultant in tijdens een project, om dit te voorkomen?
De verschillende petten van een ERP implementatie consultant
De taken van een ERP consultant zijn niet terug te leiden tot één of een paar aandachtspunten. Door de complexiteit van het project, is het van belang dat de ERP implementatie consultant in staat is om meerdere taken binnen het project op zich te nemen. Bovendien heeft een externe consultant geen eigen belang en kijkt hij of zij neutraal naar de processen binnen de organisatie en is onafhankelijk van leveranciers.
De waarde van een ERP implementatie consultant is zijn of haar kennis en ervaring. Waar de organisatie zelf gebrek kan hebben aan beide aspecten, heeft de ERP implementatie consultant meerdere opdrachten doorlopen, in soortgelijke trajecten. Omdat de consultant dit proces door en door kent, weet hij precies wat er fout kan gaan. Een van de belangrijkste is dat hij weet hoe hij mensen meekrijgt in het proces.
Wanneer zet je dan een ERP implementatie consultant in?
Op welk moment je hulp wilt inschakelen is aan jou. Maar kijk goed naar wat de organisatie nodig heeft. Bij trajecten zoals deze, is het van groot belang dat de eerste stappen goed worden doorlopen. En dat begint al bij het opstellen van een ERP-project team. Dit projectteam bestaat uit meerdere rollen, zoals de projectsponsor, een aantal key-users, de PMO, implementatiespecialisten, enzovoort. Daarbij is het belangrijk dat deze personen voldoende kennis hebben van de processen die voor de ERP-selectie en implementatie aan bod komen.
De implementatie consultant heeft hier ervaring mee. Hij of zij kan bewaken dat het team een evenwichtige samenstelling heeft en dat de juiste personen worden vrijgemaakt voor het project. De ERP consultant maakt een duidelijk projectplan en brengt alle risico’s in kaart.
Wat als er al een ERP-pakket is gekozen? Ook dan kan de consultant inspringen. Vanuit het perspectief van een succesvolle implementatie, is het soms belangrijk om meteen harde keuzes te maken. Is er gekozen voor een ‘verkeerd’ ERP-pakket? Dan is de ERP consultant niet bang om alles in kaart te brengen, de waarheid te vertellen en te komen met een passend alternatief. Want een ERP-pakket implementeren, dat eigenlijk niet past bij de organisatie en haar processen, is tot mislukken gedoemd.
Hoe kies je het juiste pakket?
Het is niet gek dat organisaties soms het verkeerde ERP-pakket kiezen. Een aantal cruciale vragen worden vaak overgeslagen. Want wat heeft jouw organisatie eigenlijk nodig? Volgens onderzoek van Gartner (2024) is één van de belangrijkste vragen van de eindgebruiker ‘What’s in it for us?’. Juist die vraag stelt én beantwoord de ERP implementatie consultant.
De ERP implementatie consultant heeft alle vragen allang in beeld en weet precies welke onmisbaar zijn. Hij of zij ondersteunt aan de hand van een advies, zonder commercieel belang en met oog voor de organisatie, de processen én dus de mensen die met dit ERP-systeem gaan werken.
Het echte succes van de ERP consultant zit voornamelijk in het holistische beeld dat hij of zij heeft. Er is kennis en verstand van ERP-pakketten maar ook van operationele processen binnen verschillende organisaties. De consultant is de schakel tussen projectleden onderling en de stuurgroep.
Zo zorgt de ERP consultant er voor dat de implementatie vlekkeloos van start kan gaan en bewaakt de voortgang van het project.
Heeft jouw ERP-project ondersteuning nodig?
Binnen verschillende opdrachten hebben we ervaren dat een ERP consultant veel waarde kan toevoegen en horen we vaak dat de consultant kennis heeft, die de organisatie meestal nog mist. Voornamelijk met betrekking tot pakketselectie, processen en change management.
Het vroeg inzetten van een ERP consultant heeft veel voordelen, maar is ook afhankelijk van de kennis, ervaring en capaciteiten binnen de organisatie zelf. Ga in gesprek met ons om te kijken hoe en wanneer wij kunnen ondersteunen in jullie ERP-project.
Benieuwd of jouw organisaties baat heeft bij een ERP implementatie consultant?
Of je zelf een ERP-systeem wilt aanschaffen of dit wil laten doen door een ERP consultant, bij BLMC staan we open voor gesprek. We kijken wat het beste is voor jouw organisatie en leveren advies en realisatie op maat. Neem meteen contact op met Sjaak en spar met hem over jouw situatie.