Hoe selecteer je het juiste WMS pakket?

Het kiezen van een goed WMS pakket is van groot belang. Een verkeerde keuze kan namelijk leiden tot het slecht functioneren van een of meerdere belangrijke bedrijfsprocessen. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot het niet kunnen leveren aan klanten en daardoor business verliezen. Maar hoe voorkom je de veelvoorkomende fouten? Wij vertellen wat je wél moet doen.

De stappen van een WMS selectie

De stappen die je moet zetten worden hier duidelijk uitgelegd. Dit proces begint bij het kijken naar het ‘waarom’, ‘wat’ en ‘wanneer’ en eindigt pas bij de evaluatie. Door deze stappen goed te volgen, voorkom je grote fouten. Het is van belang dat je goed de organisatie in beeld krijgt en duidelijk voor ogen hebt wat jouw organisatie wanneer nodig heeft.

De eerste stappen in dit proces bepalen uiteindelijk welk WMS systeem je kiest. Vraag je daarbij eerst af waarom je nu wilt overgaan tot het selecteren van een WMS software. Deze moet je linken met je visie, missie en strategie en natuurlijk de verschillende product-markt combinaties.

Uiteindelijk bepaal je of enhoe het nieuwe WMS systeem kan bijdragen aan deze wensen en eisen. Betrek daarbij alle betrokken die met het WMS systeem te maken gaan krijgen. Tot slot betrek je ook het budgeten bekijk je welke systemen daar in passen.

Pas je wel in een standaard WMS oplossing?

‘Onze werkwijze is zó specifiek, past dat wel in een standaard oplossing?’ Deze vraag krijgen we regelmatig en het antwoord is vrijwel altijd: ja. Want ook de (vele) standaard pakketten zijn uitgebreid en flexibel. Binnen het scala aan WMS pakketten dat voor uw bedrijfstak beschikbaar is, zal er altijd eentje zijn dat we kunnen toespitsen op uw organisatie. Bovendien zijn er ook goede ‘low cost’ oplossingen in de markt; de hamvraag is of een dergelijke oplossing voor u past.

Het voordeel is dat bij een software-update het hele systeem integraal geüpgraded wordt en alle onderdelen, ook de branche- of bedrijfsspecifieke, dus gewoon blijven werken. Terwijl een maatwerk-oplossing na verloop van tijd eerder een (kostbaar) blok aan het been dan de ideale oplossing blijkt te zijn.

Wat doet de WMS consultant?

Doordat er veel komt kijken bij het selecteren van een WMS pakket dat naadloos aansluit bij de organisatie, is een onafhankelijke  WMS consultant van groot belang. Een consultant kan projectwerkzaamheden in een deelgebied uitvoeren die de organisatie zelf niet kan invullen. Denk hierbij aan de businesscase, de ICT infratsructuur, de processen, de verschillende goederenstromen, communicatie, en veel meer.

De BLMC consultant adviseert vanuit het belang van jouw organisatie of en hoe een nieuw WMS moet worden geïmplementeerd, bekijkt waar het WMS systeem aan moet voldoen, welke aan passingen in de organisatie noodzakelijk zijn, wat de eisen en de wensen zijn en stelt concrete doelen. De consultant is volledig onafhankelijk en kiest een systeem en een implementatiepartner die bij de organisatie past. Bovendien is hij een goede en deskundige adviseur bij gesprekken en onderhandelingen met leveranciers.

Hulp inschakelen?

Ben je benieuwd welke stappen jij moet zetten om te komen tot het selecteren van het juiste pakket? Of ben je vastgelopen tijdens het kiezen van een WMS systeem?

Neem contact met ons op

Gerelateerde nieuwsberichten

Hoe kies je het juiste systeem dat bij jouw situatie past? En hoe zorg je dat iedereen er ook mee gaat werken? Frans is bij BLMC een van de projectmanagers die IT-projecten bij klanten begeleidt. Hij onthult de do’s & dont’s.