Constructieve sturing genereert 15% meer productiviteit in bakkerij

We kunnen er lang omheen draaien, maar in deze bakkerij was er veel politiek gedoe, waardoor de operationele sturing ontbrak. De zittende Director Operations had niet de mogelijkheid om dat zelf op te lossen maar zag wel een andere slimme oplossing: een interim productiemanager die het gat tussen directie en vloer kon dichten, op een constructieve manier leiding zou geven en processen vlot zou trekken. Het leverde flinke productiviteitswinst op. Om nog maar te zwijgen van het belangrijkste: mensen gaan weer met plezier naar hun werk.

Geen sturing door problemen in de top

In de top van dit bedrijf rommelde het. De Director Operations was aangesteld om orde op zaken te stellen. Hoewel deze persoon ervaring had met change management, had hij geen ervaring in productie. De man kreeg het mandaat en vertrouwen van de eigenaar van het bedrijf, maar had een slechte relatie met de algemeen directeur. Intussen was de productiemanager ook nog ontslagen. Daardoor was het team stuurloos. De algemeen directeur liep zelf geregeld op de vloer en had een bijzonder dominante leiderschapsstijl, die averechts werkte. Het ziektverzuim was al maanden boven de 30% en de productiviteit liep terug.

Gezocht: people manager met productiekennis

Hoewel de Director Operations dit zelf niet kon oplossen, besefte hij wel dat het nodig was om snel een productiemanager te vinden. Het profiel: productietechnisch zeer deskundig én een echte people manager die de productie aan kon sturen en niet van slag zou raken van een beetje bedrijfspolitiek. Binnen de pool van interim managers van BLMC vond Sjaak Lekkerkerker precies de juiste man. Die startte in het voorjaar van 2023.

In zo’n geval beperkt de opdracht zich niet tot rust in de tent brengen. De interim manager kreeg de opdracht mee om de organisatie en processen zodanig in te richten, dat een dergelijke situatie zich niet zou herhalen.

‘Toen bleek dat de interimmer verstand had van productie en écht luisterde, sloeg scepsis om in enthousiasme’

Praten, sturen, meten

De interim manager sprak met de Director Operations af dat hij hem ook zou coachen, met name op productietechnisch vlak.

Het eerste dat de interim manager vervolgens deed was: praten met de teamleiders. Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar dit was al lang niet gedaan. Het eerste dat zij zeiden was: ‘Wat is dit nu weer voor een gek’, maar toen bleek dat de interimmer verstand had van productie en écht luisterde, sloeg scepsis om in enthousiasme. Alleen al de serieuze aandacht die er aan hen besteed werd, werd enorm gewaardeerd.

Er was namelijk maanden geen sturing geweest, en de sturing die er wel was, door de algemeen directeur, deed meer kwaad dan goed.

Alles wat de interim manager deed, past bij een normaal volwassen bedrijf. Toch was het voor deze organisatie een verademing. Hij keek samen met teamleiders wat er fout ging en hoe ze dat konden oplossen. Met de operations manager samen voerde hij prestatiemanagement in, wat werd ondersteund door een duidelijk informatiedashboard met cijfers over onder andere OEE (Operational Equipment Effectiveness) en efficiëntie per manuur. Teamleiders werden losgekoppeld van ‘hun’ lijn en werden daarom flexibeler inzetbaar. Daarmee nam ook de proceskennis toe en mensen konden meer toegewezen worden aan posities die bij hen pasten.

Ziekteverzuim sterk gedaald, efficiency +15%

De stijgende lijn werd op meerdere fronten zichtbaar. De meest indrukwekkende: het ziekteverzuim liep terug van 30% naar 10%. Andere belangrijke kengetallen: de OEE en de manuur-efficiency stegen met ruim 15%.

Dit werd allemaal gerealiseerd binnen zes maanden tijd. Daarna stond er een goede basis. Het gerommel in de top was daarmee niet weg, maar de vloer had er in ieder geval geen last meer van. De werksfeer verbeterde en de teamleiders wisten hoe ze hun teams het beste konden aansturen. Met al deze aanpassingen had de interim manager bovendien het pad geplaveid voor de vaste productiemanager die na hem werd aangenomen.